Ishockey i världen

Ishockey är en sport vi är väl bekant med här uppe i norden. Man brukar ofta räkna det som en av de största sporterna i Sverige, och en av landets nationalsporter. Och detta är ett intresse vi delar med många andra länder i världen.

SHL

Här hemma i Sverige har vi ju SHL som den högsta nivån i av seriespel hockey. Den har spelats sedan säsongen 1975/1976, men vill man vara lite mer bred i definitionen har vi haft svenska mästerskap i hockey sedan 1922. Tittar man sedan på hockey i hela världen kan vi känna oss riktigt stolta över vår egen liga. Bland alla andra länder där hockey är en stor sport finns det bara två ligor som kan sägas slå vår egen. Och dessa kommer från de två största länderna i världen.

NHL

Vi börjar med den mest kända, åtminstone för oss i Sverige, vilket så klart är den amerikanska/kanadensiska ligan NHL. Utanför vår egen liga är NHL den flest svenskar följer. Vi har ju även skickat flera av våra bästa spelare till denna liga. Och medan det inte är lika lätt att stödja NHL-lagen genom att köpa biljetter till deras matcher är det ganska vanligt att svenska supportrar av NHL bär deras favoritlags attiraljer.

KHL

Den andra ligan vi bör titta på är den ryska ligan KHL. Den efterträdde den tidigare ligan 2008 och har expanderat stort sedan dess. De har till och med en klubb i Kina. Precis som med vår egen SHL har många av Rysslands bästa spelare genom tiderna sökt sig till NHL, men KHL har kunnat börja utmana världens mest populära liga för sina egna spelare. En stor anledning till detta är tack vare de oligarkpengar som spelar en avgörande roll i dagens KHL.

 

Andra betydelse fulla ligor i världen inkluderar finska Liiga, Tjeckiens Czech Extraliga, Tysklands DEL och Schweiz NLA.