Tottenham – fotbollsklubben som brukar vara först

Tottenham kanske inte hör till en av de klubbarna i Premier League som presterat allra bäst under de senaste åren, men rent historiskt är de kända för att ha varit först med en hel del bedrifter högst relevanta ur ett fotbollsperspektiv. I dagens inlägg får ni chansen att läsa om några av dessa, samt ta del av ytterligare information om en av Londons anrikaste fotbollsklubbar genom tiderna.

Tottenham bildar tillsammans med Chelsea, Arsenal, West Ham United, Watford och Crystal Palace de sex lag från London med en plats i Premier League. Rent derbymässigt så är Chelsea och Arsenal ansedda som klubbens huvudkonkurrenter och därigenom är matcher av detta slag extra viktiga att vinna enligt många av klubbens trogna fans, som finns utspridda över hela världen.

De senaste åren har Tottenham haft det relativt svårt att mäta sig med storklubbar som Manchester City och Manchester United, vilket fått dom att hela tiden ligga några snäpp nedanför i Premier League-tabellen. Blickar man dock tillbaka i historien så har Tottenham stått för en rad olika fotbollsrelaterade bedrifter genom åren som är riktigt imponerande, där de ofta varit först att vinna både det ena och det andra!

Bland dessa bedrifter är det bland annat värt att nämna följande:

  • Först med att vinna ”dubbeln”, det vill säga att vinna både ligatiteln och den engelska FA-cupen under en och samma säsong (1960/1961).
  • Första engelska fotbollsklubb att vinna Cupvinnarcupen (1962/1963).
  • Första engelska fotbollsklubb att vinna Uefacupen (1971/1972).

Dessutom blev man också 1983 den första fotbollsklubben i världen att introduceras på börsen, som ytterligare ett bevis på att Tottenham är en klubb som brukar vara först med det mesta!

Klubbens goda ekonomi bottnar bland annat i dess massiva fanskara som av naturliga anledningar köper allt från Tottenhamprylar till de vanliga matchbiljetterna, men som också handlar om att man har en organisation som inte slarvar med sina besparingar. Detta gör att chansen är stor att klubben på sikt kommer nå ännu en storhetstid, frågan är bara hur länge vi får vänta tills dess att detta inträffar.